Niels (13) ligt 48 uur voor winkel voor unieke schoen; De Droomconsument Is Opgestaan.

De ‘droomconsument’ is dan eindelijk opgestaan. De ultieme ‘Lemming’, Niels van der Grient van 13 (!) jaar oud, heeft zich geopenbaard en heeft 48 uur voor een winkel gelegen voor een paar schoenen…. Gestimuleerd door nota bene zijn eigen moeder. Én gevierd door een bericht op de site van het AD.
“Ik had geen echt belangrijke lessen op school, dus het mocht wel van mijn moeder”, vertelt Niels die op dat moment spijbelt van school. Zijn straf – 4 uur nablijven – neemt hij voor lief voor de sportschoen…
Sorry voor de spetters maar ik ben echt uit m’n vel gesprongen!
Kijk, ik ben niet echt voor de leerplicht zoals wij die kennen; “dit is wat je moet denken en ‘weten'”. Ik ben er wel te allen tijde voor dat je je kind stimuleert zijn/haar hersens te gebruiken.

“The best teachers are those who show you where to look, but don’t tell you what to see.”

En uiteindelijk zijn de beste leraren toch je ouders, of niet? Tenminste dat mag je minstens verwachten… Maar nee, deze moeder stelt dat consumeren beter is dan leren!

De droomconsument word blijkbaar gekweekt.
En het AD is ook heel selectief. De mogelijkheid om juist een bericht zoals dit fascinerend, grappig, hartverwarmend, ergerlijk, beangstigend of deprimerend te vinden, is er niet. Laat staan de mogelijkheid om een reactie te plaatsen. Juist met deze ‘poll’ voeden zij de ideale lezer; de droomconsument. “Wij, hét AD, als onderdeel van de MSM bepalen wel wat fascinerend, grappig, hartverwarmend, ergerlijk, beangstigend of deprimerend is. Niet ‘het plebs’, de lezer. Laat ons uw mening vormen.”
Lezers, Mensen, waar gaat dit heen?! Normen en waarden. Het klinkt cliché en ondertussen is het meer dan waar. Laten we het gewoon allemaal overboord gooien, laten we er gewoon voor zorgen dat komende generaties zich helemaal de kolere consumeren. Dat schulden niet belangrijker zijn dan ‘status’, dat ‘status’ veel belangrijker is dan statuur… En dat de spullen, materie, die je nodig hebt om die ‘status’ te tonen, belangrijker zijn dan ‘echt leven’.
Dertien jaar en dan al verziekt. En dan bedoel ik dat deze jongen net zo ziek is als de maatschappij waarin hij opgroeit. Ten eerste heeft hij de ‘luxe’ dat zijn moeder het goedkeurt dat hij 48 uur voor die winkel ligt voor ‘een statussymbool’ en dat zij het goedkeurt dat hij spijbelt, want ja ‘het is toch wel een heel legitieme reden’. Ten tweede; toen ik dertien was had ik nog nooit honderddertig gulden vastgehouden! (Wat hetzelfde is als honderddertig euro als je nu dertien bent, maar dit ter zijde.) Hoe komt zo’n kind van dertien jaar aan zo’n bedrag?!

Een gedachte over “Niels (13) ligt 48 uur voor winkel voor unieke schoen; De Droomconsument Is Opgestaan.

  1. Pingback: Wordt jouw kind arm of rijk? 15 ‘armen gewoonten’ die ouders hun kinderen leren. | PatrickBijkerk.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s